Wanneer?
8 juni tot 5 augustus 2020
Waar?
Stadionweg 177, 1076 NN, Amsterdam-Zuid
Overige informatie
Fabrice Hünd (1961) beoefent na het behalen van zijn diploma aan de Rijksakademie der beeldende kunsten te Amsterdam het ambacht van kunstschilder ruim 35 jaar met hart en ziel. Na een lange weg van experimenteren met en onderzoeken van materiaal en gereedschap heeft hij een stijl gevonden, die men eigenzinnig en authentiek kan noemen en niet in een 'isme is te duiden, tenzij men wil spreken van Fabricisme. Hierdoor neemt Fabrice een bijzondere plek in, in de wereld van de hedendaagse kunst.
Fabrice gebruikt elke mogelijke ondergrond om deze te verlevendigen met zijn dansende lijnen, sprekende kleuren en bezielde figuratie. Hij gaat altijd uit van de picturale kracht van de beelden en in zijn beelden is altijd beweging, waardoor deze nooit vervelen.
In de tachtiger jaren werd Fabrice bekend om zijn wandschilderingen in de openbare ruimte. De term “street art” bestond toen nog niet, maar zonder het te weten beoefende Fabrice deze wel, zodat hij met recht “vader van de Amsterdamse streetartists” genoemd kan worden. Sinds 2006 maakt Fabrice ook gebruik van de mozaïektechniek, die hij ziet als “schilderen met scherven”. Zoals Fabrice zelf zegt: "Vreemd eigenlijk, dat al dat glas, knikkers en die scherven, die ik in mijn atelier heb gehakt en verzameld in willekeurige kratten en bakjes, plotseling tot een duurzaam en inspirerend Megamozaïek worden, als je de moeite neemt om ze op een lelijke muur te ordenen."
In Amsterdam zijn 6 Megamozaïeken van Fabrice te vinden, die voor tientallen jaren de stad verfraaien, verlevendigen en bezielen; duurzame kunstwerken, opgebouwd uit gerecycled keramiekmateriaal, glas, natuursteen, potscherven en resten van delftsblauwe tegels, verzameld uit verstoorde grond van amsterdamse bouwputten. De bekendste Megamozaïeken bevinden zich op het Marie Heinekenplein, bij de Cornelis Schuytstraat, op de Da Costakade en op het Museumplein te Amsterdam.
Als het zo uitkomt, werkt Fabrice graag aan zijn werken in de openbare ruimte, maar een verademing is het voor hem, als hij zich weer in zijn atelier op de Jacob van Lennepkade 137 te Amsterdam, in alle rust kan wijden aan zijn passie en zijn ambacht: de schilderkunst. In 2011 kreeg het atelier ook de funktie van verkoopruimte en de naam Galerotiek Fabrice.
In de huidige tijd wordt kunst, cultuur en sport gedegradeerd tot “vrijetijdsbesteding”, die te maken moet hebben met buurtprojecten, maatschappelijke problemen, ludieke acties of algemeen vermaak. Fabrice ziet zijn kunstenaarschap echter nog steeds als ambacht, dat hij gekozen heeft en dat nodig is, zoals een timmerman een timmerman is, die nodig is en een loodgieter een loodgieter. Dat ambacht wil Fabrice in vrijheid blijven beoefenen met alle ervaring, die hij daarin heeft opgedaan en het zodoende tot zijn kunst heeft gemaakt.
Galerij
Klik om een foto te vergroten. Daarna kun je door de foto's heen swipen/bladeren.